El Curiosity ja és a Mart

Després dels “7 minuts de terror” finalment el giny ha aterrat a la superfície de Mart, i ja prenent alguna foto:

El Mars Orbiter, mentre aterrava el MSL, ha pogut pendre la següent imatge, on s’aprecia com el paracaigudes supersònic intervé al descens:

Aquí, i aquí (en anglès) més imatges amb molta més resolució, i aquí un seguiment de notícies des del JPL (el laboratori responsable del Curiosity) de la NASA, i aquí amb il·lustracions.

Al següent enllaç hi ha totes les dades de la missió: http://www.nasa.gov/mission_pages/msl/index.html

I per saber més, alguns detalls del robot en aquesta web interactiva (en anglès). El CSIC ha aportat algun instrument: http://cab.inta-csic.es/rems/rems_instrument_sp.html.

I si us atreviu, podeu conduir el rover per la superfície de Mart aquí.

A continuació, afegim la traducció de l’article aparegut a http://www.sciencedaily.com/releases/2012/08/120806014143.htm, que inclou una transcripció de les comunicacions emeses pel MSL durant les darreres etapes fins l’aterratge.

 

El Mars Science Laboratory (MSL) de la NASA ha tingut èxit en tots els passos del desembarcament, que ha estat un dels  més complexos mai intentat a Mart, incloent el trencament final dels cables i la maniobra de sortir volant de la motxilla de coets.

“Avui dia, les rodes del Curiosity han començat a obrir el camí de veure la petjada de l’Home a Mart. El Curiosity, el robot més sofisticat mai creat, ara és a la superfície del planeta vermell, on tractarà de respondre a antigues preguntes sobre si alguna vegada va existir vida a Mart – o si el planeta pot sostenir la vida en el futur “, va dir l’administrador de la NASA Charles Bolden. “Aquest és un èxit sorprenent, fet possible per un equip de científics i enginyers de tot el món i dirigit pels extraordinaris homes i dones de la NASA i del nostre Jet Propulsion Laboratory. El president Obama ha presentat una visió audaç per enviar humans a Mart a mitjans de la dècada de 2030, i l’aterratge d’avui marca un pas significatiu cap a l’assoliment d’aquest objectiu “.

El Curiosity ha aterrat a les 7:32 del 6 d’agost 2012 (hora catalana) prop del peu d’una muntanya de tres quilòmetres d’altura i 155 km de diàmetre a l’interior del cràter Gale. Durant una missió de gairebé dos anys, el rover investigarà si a la regió s’hi han donat mai condicions favorables per a la vida microbiana.

“Els set minuts de terror s’han convertit en els set minuts de triomf”, va dir l’Administrador Associat per a la Ciència de la NASA, John Grunsfeld. “La meva alegria immensa en l’èxit d’aquesta missió només es compara amb l’orgull enorme que sento per les dones i els homes de l’equip de la missió.”

El Curiosity ha pres la primera imatge de Mart: una escena de gran angular de la terra rocosa prop de la part davantera del vehicle. En els pròxims dies hi hauran més imatges de com la missió combina observacions del lloc d’aterratge amb les activitats per configurar el vehicle i comprovar el rendiment dels seus instruments i mecanismes.

“El Curiosity ens està parlant des de la superfície de Mart”, va dir el Gerent de Projecte MSL Peter Theisinger, del JPL a Pasadena, Califòrnia. “L’aterratge ens porta més enllà dels moments més perillosos per a aquest projecte, i ara comença una nova i emocionant missió per dur a terme els seus objectius científics. “

La confirmació d’aterratge del Curiosity es va produir durant les comunicacions transmeses per l’orbitador Mars Odyssey i rebudes per l’estació de Canberra, Austràlia, l’antena de la Xarxa d’Espai Profund de la NASA.

El Curiosity porta 10 instruments científics amb un pes total 15 vegades més gran que les càrregues útils del Spirit i Opportunity. Algunes de les eines són les primeres del seu tipus a Mart, com un instrument de combustió amb laser per al control a distància de la composició elemental de les roques. El rover utilitzarà un trepant i una pala en l’extrem del seu braç robòtic per recollir mostres de sòl i pols dels interiors de les roques, per després de tamissar-ho i repartir aquestes mostres entre els instruments de laboratori d’anàlisi de l’interior del vehicle.

Per gestionar aquesta eina de la ciència, el Curiosity és el doble de llarg i cinc vegades més pesat que el Spirit o el Opportunity. El lloc d’aterratge, el Cràter Gale, col·loca el vehicle a poca distància de les capes de les muntanyes de l’interior del cràter. Les observacions des de l’òrbita hi han identificat minerals d’argila i sulfat en les capes inferiors, cosa que indica una història humida.

La missió està dirigida pel JPL per ala Direcció de Missions Científiques de la NASA a Washington. El vehicle va ser dissenyat, desenvolupat i ensamblat en el JPL. JPL és una divisió del Institut Tecnològic de Califòrnia a Pasadena. Per a més informació sobre la missió, visiteu: http://www.nasa.gov/mars i http://marsprogram.jpl.nasa.gov/msl.

Seguiu la missió a Facebook i Twitter a: http://www.facebook.com/marscuriosity i http://www.twitter.com/marscuriosity.

 

Les següents són les comunicacions de la missió de la NASA que han portat a l’aterratge (ordre cronològic invers)

  • Aterratge del Curiosity a Mart – 6 agost 2012 01:32: El rover de la NASA, el Curiosity, ha aterrat a Mart! Se n’ha desfet de la seva etapa de descens a retrocohets, que l’ha guiat a la superfície. Les cordes de niló han baixat el vehicle a terra a la maniobra amb la grua “Sky Crane”. Quan la nau espacial ha detectat la presa de contacte, els cables de connexió s’han tallat, i l’etapa de descens ha volat lluny. L’hora del dia en el lloc d’aterratge és a mitja tarda – vora les 3 hora local de Mart en el cràter Gale. L’hora al control de la missió del JPL són les 22:31 PDT del 5 d’agost .
  • Obertura del Paracaigudes – 6 agost 2012 01:29: El paracaigudes que ha guiat el MSL a la superfície de Mart s’ha obert. En aquest punt, el vehicle ja ha disminuït considerablement la velocitat a causa de la fricció amb l’atmosfera. El paracaigudes, que és de gairebé 16 metres de diàmetre, es desplega al voltant de 254 segons després de l’entrada, a una altitud de prop de 11 quilòmetres i una velocitat de prop de 400 metres per segon.
  • Navegant a través de l’atmosfera de Mart – 6 agost 2012 01:25: El MSL de la NASA ha entrat a l’atmosfera marciana. La part superior de l’atmosfera de Mart és una transició gradual cap a l’espai interplanetari, sense un límit clar. A més, el punt d’entrada no està directament sobre del lloc d’aterratge. Mentre que baixa des d’aquesta altura a la superfície, la nau espacial també viatja cap a l’est respecte a la superfície de Mart, cobrint una distància del sòl de la pista de prop 630 quilòmetres entre el punt d’entrada a l’atmosfera i l’objectiu del contacte. Dos contrapesos de tungstè s’alliberaran per tal de desplaçar el centre de gravetat de la nau espacial per donar-li la sustentació necessària per volar a través de l’atmosfera.
  • El Curiosity finalitza la seva etapa de creuer – 6 d’agost de 2012, 01:15: El MSL de la NASA que porta el rover Curiosity s’ha separat de l’etapa de creuer que l’ha portat des de la Terra fins al planeta vermell. El vehicle, ajustat entre una tapa posterior de protecció i un escut contra la calor, és a uns 10 minuts d’entrar en l’atmosfera marciana i a uns 17 minuts de l’aterratge. Els propulsors de la tapa posterior de la nau espacial s’orienten de manera que l’escut tèrmic quedi dirigit cap endavant com a preparació per entrar a l’atmosfera. En aquesta etapa, el MEDLI (instrument de control per l’entrada, descens i aterratge del MSL)  comença a prendre mesures relacionades amb el treball de l’escut tèrmic, cosa que ajudarà al disseny de futures missions.
  • El Curiosity preveu l’aterratge a Mart aquesta nit – 5 agost 2012 22:10: Amb els seus aproximadament 567 milions de quilòmetres i 36 setmanes de viatge des de la Terra gairebé completats, el MSL de la NASA i el rover Curiosity tenen “tots els sistemes llestos” pel contacte al cràter Gale de Mart cap a les 22:31 hora del Pacífic (07:31 del 6 agost, hora catalana). Aquest matí, els controladors de vol han decidit renunciar a l’oportunitat de la sisena i última maniobra de correcció de curs en el calendari de la missió. La nau es dirigeix cap al seu punt de d’entrada a la part superior de l’atmosfera de Mart amb suficient precisió com per que la maniobra es consideri innecessària. A més, aquesta tarda, el controladors de la missió han determinat que no hi ha necessitat de noves actualitzacions de la informació que la nau espacial usarà durant la seva part de control autònom durant l’entrada, descens i aterratge del MSL. Dissabte passat s’han ajustat els paràmetres del monitor de moviment per a la determinació de l’ajust de l’orientació de la nau espacial durant el seu descens. A partir de 18:18 PDT (21:18 GMT), el MSL està a aproximadament 58 mil quilòmetres de Mart, viatjant a una velocitat de 3755 metres per segon.

 

One thought on “El Curiosity ja és a Mart

Deixa un comentari