Què hi haurà aquest febrer-2013

(transcripció del video original en anglès)

Què hi ha de nou al febrer. Un sobrevol d’asteroides i cometes i les vistes prèvies d’un planeta.

Hola i benvinguts. Sóc la Jane Houston Jones del Jet Propulsion Laboratory de  la NASA a Pasadena, Califòrnia. Aquest febrer és un mes ideal per veure Mercuri, el planeta més petit i el més ràpid en moviment. Mercuri arriba al seu punt més alt sobre l’horitzó durant la posta de sol el 16 de febrer, apareixent a 18 graus sobre l’horitzó.

Del 6 de febrer fins al 10, veureu Mercuri i Mart a menys de 10 graus sobre l’horitzó just després del capvespre. La lluna s’uneix a la desfilada el dia 11, com una mitja lluna feble per sobre dels dos planetes (a Catalunya veurem la màxima aproximació el dia 8, cap a les 18:00, estant a 15º d’altura, però s’amagaran en 1 hora sota l’horitzó).

El 15 de febrer un petit asteroide anomenat 2012 DA-14 ens passa a la vora, a menys de 30.000 quilòmetres de la Terra. No representa cap amenaça per a nosaltres. I serà un objecte difícil de veure, de magnitud 8. La seva màxima aproximació serà sobre l’est d’Europa, al vespre,  i a Àsia i a Austràlia, on serà a  l’alba. Observadors dels Estats Units podran observar – a través d’un telescopi, i amb dificultat – diverses hores més tard, d’una magnitud molt feble 11.1 a les 7 pm hora Est i una magnitud encara més feble de 12.5 a les 10 pm hora del Pacífic.

Podreu trobar la informació més recent sobre l’aproximació més propera de l’asteroide al lloc web de la NASA: www.NASA.gov.

Molt més fàcil de veure, i més bella, la Lluna és baix a l’esquerra de Saturn a l’alba del 3 de febrer. I la lluna i Júpiter semblen estar prop de nou el dia 18 (a Catalunya, veurem Saturn a l’esquerra i amunt de la lluna, des de la 01:30 de la matinada fins la sortida del sol, no superant els 30º sobre l’horitzó).

No hi ha estels brillants aquest mes. Però el cometa Pan-Starrs serà visible al març prop de la frontera entre Peixos i Balena, quan arriba a una magnitud de u o zero o fins i tot més brillant.

Si encara no ets un membre del seu club d’astronomia local, aquest és l’any per participar-hi. Definitivament, veureu alguns estels febles a través dels telescopis del club en les sortides d’observació i aprendreu el cel nocturn.

Per més informació sobre totes les missions de la NASA, visiteu www.NASA.gov.

 

 

Per més info dell 2012DA14: http://ssd.jpl.nasa.gov/sbdb.cgi?sstr=2012%20DA14&orb=1

 

 

Deixa un comentari