unes ressenyes ràpides

Aquest novembre tenim uns temes que no podem ignorar:

- el cometa ISON (C/2012 S1) s’aproxima al sol (màxima aproximació esperada el 28-nov-2013), ara mateix a Virgo, però està patint severes transformacions en els darrers dies, com multiplicar per 10 la seva lluminositat en pocs dies. Ningú sap del cert quin futur tindrà aquest objecte. Abans d’aixecar-se el sol, el podem veure amb uns prismàtics, cap a l’est. Divendres podrem veure mercuri, saturn i l’ISON ben a la vora. Mentrestant, mireu aquí per un model interactiu , i aquí per unes explicacions de la NASA., i aquí per les de Sky&Telescope.

- dilluns 17-nov s’enlaira des d’EEUU el satèlit MAVEN, que s’encarregarà al setembre 2014 de fer de satèlit meteorològic a Mart. Vegeu aquest interessant video de 33 minuts de la NASA al youtube (en castellà!) explicant alguns detalls de la missió.

- el company Josep Monsó ha obert un blog de les seves fotos , cosa que ens permet posar-ne un enllaç a la columna de la dreta d’aquest web.

 

 

Deixa un comentari