Trànsit de Venus juny 2012

En aquestes fotos fetes pel Josep Monsó des de Mallorca, veiem els darrers minuts del Trànsit, i els primers del dia (feu clic a les imatges per més informació):

Trànsit de Venus davant del Sol-2 - 06/06/2012 Trànsit de Venus davant del Sol - 06/06/2012

 A banda d’una bellesa evident en la factura de les imatges, destaca la deformació del disc solar quan és a prop de l’horitzó: la primera foto mostra el sol com aplanat, intuint-ne el disc sencer, quan encara li falta un bon troç. Les segona i tercera, mostren el sol en forma de guardiola, o segons com, “vas etrusc” i “sol omega”. Tots aquests efectes, com els miratges, tenen a veure amb la refracció atmosfèrica.

 


 

A continuació,  un petit recull de imatges que la NASA ha creat a la pàgina pel Trànsit de Venus de 6-juny-2012. Concretament, mostrem imatges de l’instrument AIA-193, que pertany al satèl·lit SDO (Solar Dynamics Observatory), amb imatges en alta resolució. El fenòmen ha durat aproximadament 6h31m. Fa 8 anys que vam veure l’anterior, però no tornarem a veure’n un fins d’aquí a més d’un segle.

Com explicació a perquè hi ha aquests periodes tan diferents, hem de pensar que les velocitats orbitals de Venus i la Terra fan que aquestes s’alinein amb el Sol cada 584 dies, aproximadament. Ara bé, també hem de saber que els plans orbitals són lleugerament diferents, uns pocs graus, de manera que no tots els alineaments són trànsits. Podriem dir que cada 8 anys (5 periodes de 584 dies), és quan trobem l’alineament més a prop de l’eclíptica. Només en algunes d’aquestes ocasions és quan coincideix la visió de Venus dins el disc solar, i per tant, haurem d’esperar un nombre múltiple de 8 anys entre un trànsit i el següent (veieu això).

 

trk-0035

 

Interessant també el video (més aviat conjunt de imatges preses en intervals d’un minut i mig) amb el sol complet a http://venustransit.gsfc.nasa.gov/data/kiosk/dataset/Venus_AIA96s_211All/phase/full.

 I no deixeu de visitar http://svs.gsfc.nasa.gov/vis/a010000/a010900/a010996/index.html amb un bon catàleg d’opcions de formats i vistes del trànsit.

 

L’Entrada

 http://venustransit.gsfc.nasa.gov/data/kiosk/dataset/Venus_AIA12s_193In/phase/ingress

 

La Sortida

http://venustransit.gsfc.nasa.gov/data/kiosk/dataset/Venus_AIA12s_193Out/phase/egress

 

Videos

També basat en imatges de la NASA (aneu a http://www.youtube.com/watch?v=U9MK2AVUHTY o vegeu-lo aquí a sota)

 

Deixa un comentari